Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Marmaris, Turcia

Orașul port datează, după Herodot, părintele istoriei, din 3.000 î.C. Cunoscut în Grecia Antică ca Physkos (Physcus, în latină), orașul și-a căpătat numele actual, Marmaris, în timpul lui Beylik de Mentese, fiind derivat din grecescul “màrmaron” (marmură).

Dincolo de frumusețea orașului, arhitectura și faleza superbă placată cu marmură care se întinde de-a lungul întregului golf, orașul îți dă posibilitatea să faci cunoștință cu căteva zone de interes turistic, deosebit de interesante.

Bootstrap Image Preview

Marmaris (vedere dinspre Nord)

Bootstrap Image Preview

Marmaris, plaja privată din golf (faleză)

Lângă Marmaris, arheologii au descoperit mormântul vechi de 2300 ani al boxerului grec Diagoras, un mausoleu construit în formă de piramidă și inscripționat în limba greacă: “Voi fi deosebit de vigilent pentru a mă asigura că nici un laș nu va putea veni să distrugă acest mormânt”. S-a crezut inițial că mormântul aparține unui sfânt, fiind vizitat de localnici pentru rugăciunile lor, dar după descoperirea din 1970, acesta a fost prădat.Peștera Nimara, arie protejată din 1999, se găsește în Insula Raiului, fiind folosită din timpuri străvechi (peste 12.000 de ani) ca loc de venerație pentru Zeița Mama Leto, considerată mama Zeului Apollo și Zeiței Artemis. Peștera adăpostește și o specie rară de fluturi, identică cu cea din Valea Fluturilor din Fethiye. Din portul Marmaris, se organizează croaziere pentru vizitarea imprejurimilor, la tarife care pot fi negociate în funcție de mărimea grupului și serviciile incluse (itinerariu, masă etc.).Peninsula Marmaris este, de asemenea, habitatul cel mai vestic al lalelei armene care crește, de regulă, în estul Turciei, Iran și Transcaucazia, la altitudini mai mari.La numai cca 90 de km de Marmaris, se află orășelul Dalyan de unde turiștii pot închiria bărci pentru plimbarea de-a lungul râului până la revărsarea acestuia în mare, în zona plajei Iztuzu, renumită pentru o specie de broaște țestoase, “loggerhead”, aflată pe cale de dispariție și care vin aici pentru reproducere.

Bootstrap Image Preview

Croazieră pe râul Dalyan

Bootstrap Image Preview

Mormintele de piatră de la Kaunos (Caunos)

În 2008, plaja Iztuzu a fost câștigătoare pentru categoria “Best Open Space (Europe)” de către revista “The Times”, pentru exploatarea prietenoasă a plajei iar, în 2011, Dalyan și Plaja İztuzu au primit titlul de “Best Beach Destination of Europe” de la evaluatorul destinațiilor de vacanțe Zoover.

O excursie de o zi la Dalyan va fi un câștig, cu siguranță, atât pentru peisajele încântătoare specifice Deltei, freamătul bărcilor care navighează între Dalyan și plaja Iztuzu, dar și a “fărâmelor de istorie” care se mai păstrează în aceste zone, mormintele săpate în piatră, ale regilor de la Kaunos din sec. IV-I î.C., fiind cele mai interesante.

Bootstrap Image Preview

Către Plaja Iztuzu

Evident, dacă v-ați luat și costumul de baie, veți putea face și plajă pe nisipul foarte fin al plajei İztuzu.