Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

EXCURSIE PLOIEȘTI-VELIKO TARNOVO

2 zile / 1 noapte

Ploieşti-București-Ruse-Basarabovo-Veliko Tarnovo-Dryanovo-Kazanlak-Ruse-Ploiești

Vizităm „Orașul Țarilor” („A treia Romă”) și cele mai frumoase obiective turistice din zonă!

"Festivalul trandafirilor" de la Kazanlak (mai/iunie)!

Ziua I (cca 265 km)

Plecare din Ploieşti la ora 07.00, din staţia de autobuz din spatele Catedralei Sf. Ioan Botezătorul, pe itinerariul Ploieşti-Bucuresti-Ruse-Basarabovo-Veliko Tarnovo. Parcursul nostru cuprinde un scurt tur de autocar prin Bucuresti, apoi un popas la Manastirea Sfântul Dimitrie Basarabovo, fondată în timpul Țaratului Vlaho-Bulgar pe valea râului Rusenski Lom, la 10 km de orașul Ruse, singura mănăstire rupestră activă din istoria modernă a Bulgariei; mănăstirea a devenit faimoasă după moartea Sfântului Dimitrie Basarabov ale căror moaște, la trecerece prin București în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, au făcut o minune încetând epidemia de ciumă. La cererea locuitorilor, relicvele sfântului au rămas în București, astăzi regăsindu-le la Catedrala Patriarhală, Ziua Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov fiind sărbătorită pe 26 octombrie.

Odata ajunși în Veliko Tarnovo, vom face cunoștință cu unul dintre cele mai vechi orașe din Bulgaria, fosta capitală a Țaratului Vlaho-Bulgar, numit și „Orașul Țarilor”, „A Treia Romă” unde vom face un scurt tur cu autocarul, apoi pietonal.

Vom vizita în turul pietonal, cel puțin:

- Cetatea Tsarevets, cea mai puternică fortificație a Țaratului Vlaho-Bulgar din perioada de glorie a acestuia, sec. XII-XIV, unde și-a găsit sfarșitul însuși Impăratul Latin Baldwin I al Constantinopolului ca prisonier al Țarului Caloian și care adapostea Palatul nobiliar, Patriarhia cu Catedrala Inălțării Domnului, reconstruită și pictată în perioada 1981- 1985, Turnul Baldwin, reconstruit pe locul unde și-a găsit sfârșitul împăratul roman, clădiri residențiale, ateliere, mănăstiri și renumita „Piatra a executiilor”, situată peste râul Yantra, locul unde își găseau sfârșitul trădătorii țaratului;

- Fortareata Trapezitsa, cunoscută și ca “Orasul Glorios Trapezitsa”, prima așezare fortificată din zonă, construită pe fortificații mai vechi datând de la începutul mileniului IV BC și dezvoltată apoi în Epoca Bronzului (sec. XIII-XII BC) și Epoca Fierului (sec. IX-VII BC) ca și așezare tracică; în Epoca Medievală, mai ales în perioada de glorie a celui de-al doilea Țarat Vlaho-Bulgar, devine a doua cea mai importantă citadelă;

- Templul Celor 40 de Sfinți Martiri, cea mai emblematică construcție medievală din „Orasul Țarilor”, construită și pictată în onorea victoriei Țarului Ioan Asan II asupra împaratului Theodore Komnenos Doukas, conducător al Despotatului Epirului (1215-1230) și al Salonicului (1224-1230), în urma Bătăliei de la Klokotnitsa din martie 1230;

- Monumentul Dinastiei Asan, ridicat in 1985, la 800 de ani de la revolta acestora împotriva hegemoniei bizantine;

- Monumentul Mamei Bulgaria, ridicat in 1935 in onoarea eroilor căzuți în razboaiele balcanice pentru libertatea și independenta poporului bulgar;

- Samovodska Charshiya, vestita alee unde sunt comercializate produsele tradiționale ale meștesugarilor din zonă și de unde vom achiziționa suveniruri pentru familie și prieteni;

- satul de vacanta Arbanasi, deosebit de pitoresc, fondat si dezvoltat de către negustorii din zonă.

Ajungem la Hotel*** și ne cazăm în jurul orei 18.00, după care dispunem de timp la dispoziție pentru explorare.

Ziua II (cca 458 km)

După micul dejun, ne îmbarcăm pentru excursia la Kazanlak care ne va da prilejul sa admiram peisajele muntoase deosebit de frumoase de pe traseu, din Mtii Balcanici, mai ales în regiunea St. Zagora.

Vizităm:

- Mănăstirea Sf. Arhanghel Mihail și pestera Bacho Kiro din Dryanovo, situate in defileul râurilor Dryanovo si Andaka, unde stâncile înalte de calcar înconjoară defileul ca niște ziduri impenetrabile de fortăreață; Canionul râurilor Dryanovo și Andaka este de o frumusete de neegalat. Peștera poartă urmele celor mai vechi dovezi umanoide din Europa (46.000 ani, Homo Sapiens sau Neanderthal, încă este dispută pe acest subiect), are nenumărate stalactide și stalagmite iar numele îi este dat de eroul național Kiro Petrov Zanev, profesor, care a luptat în aceste locuri pentru eliberarea națională de la 1868.

- Monumentul Libertății de la Shipka, ridicat în onoarea eroilor bulgari care au luptat alături de armata țaristă în războiul de eliberare; de aici, se vede în depărtare și Monumentul de la Buzludzha, în formă de OZN;

- Mormantul Tracic de la Kazanlak, monument înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, descoperit în anul 1944 în apropiere de capitala antică tracică Seuthopolis; necropola este o sursă de informații deosebită despre istoria tracilor, aceasta fiind decorată cu picturi murale reprezentând un tânăr cuplu trac la o ceremonie funerară, fiind considerate capodoperele artistice din Perioada Elenistică, cel mai bine conservate;

- Muzeul Trandafirilor din Kazanlak, cu o mare colecție de obiecte, fotografii și documente care urmăresc istoria producției de trandafiri din Bulgaria, mai ales din Valea Trandafirior.

La întoarcerea către Ploiești, facem un scurt popas pentru un tur pietonal în frumosul oraș dunărean Ruse, “Mica Vienă”, al cincilea oraș ca mărime din Bulagaria și cel mai mare port fluvial, cunoscut pentru arhitectura Neo-Baroque și Neo-Rococo care atrage foarte mulți turiști.

Servicii incluse: transport cu autocar modern; ghid însoţitor pe tot parcursul traseului; cazare 1 noapte la hotel 3* cu mic dejun inclus.

Servicii neincluse: taxele de intrare la obiectivele turistice.

Număr minim de turişti: 36

Preţ: 525 lei/persoană. Se achită în două tranşe: 30% la înscriere, restul de 70% cu cel puţin 21 zile înaintea datei de plecare.

Copii cu vârsta până în 7 ani, cazați cu părinții fără pat suplimentar achită 150 lei, copiii cu vârste între 7-14 ani achită 200 lei, iar copii minori mai mari de 14 ani achită 300 lei.

Penalizări: 30%, dacă renunţarea se face cu 21 de zile înaintea plecării; 60 %, dacă renunţarea se face cu cel puțin 15 zile înaintea plecării şi 100% dacă renunţarea se face cu mai puţin de 15 zile înaintea plecării.

Plecări: 25-26.05.2024; 01-02.06.2024 (Ziua copiilor); 14-15.09.2024.

Cere o oferta